dissabte, 13 de maig del 2006

ciutadania

ÀREA DE CIUTADANIA

Aquesta és una nova àrea en què es volen estructurar les actuacions de l’Ajuntament, que han de permetre anar més enllà de les simples relacions entre administració i administrat/da. En aquesta àrea articularem les accions que han de facilitar als celranencs i les celranenques assumir i exercir drets i deures.

La ciutadania es construeix de forma personal i social al llarg de la vida de les persones i exigeix l’interès pels afers públics, exercir els drets i deures amb responsabilitat i tenir una voluntat transformadora. Des de l’Ajuntament, continuarem fomentant la necessitat d’implicació dels celranencs i de les celranenques en les qüestions d’interès social, ja sigui a través de les associacions existents al poble, ja sigui a través del voluntariat.

Participació ciutadana en les decisions públiques
Aprovarem l’ordenança de participació ciutadana, que en els darrers mesos s’ha treballat en la xarxa de municipis participatius de les comarques de Girona, basada en els consells municipals sectorials i territorials, la facilitació de la consulta de la documentació municipal, la comunicació ràpida i fluida entre el ciutadà i la ciutadana i l’Ajuntament, i ha de permetre la intervenció de la població en els plens municipals.

· Es mantindran els consells de participació i treball entorn:
 Educació: Consell Escolar Municipal.
 Acció Social en Gent Gran: Consell Municipal de la Gent Gran.
 Cultura: Consell Municipal de Cultura.
 Esports: Patronat Municipal d’Esports.
· S’articularan unes reunions periòdiques obertes, audiències públiques, a la ciutadania a on els/les responsables municipals informaran dels principals projectes municipals, i es recolliran opinions, suggeriments i crítiques per tal de tenir-les en compte alhora d’actuar, respectant sempre l’interès general.
· També encetarem nous apartats de relació com:
 Joventut: Consell Municipal de Joventut.
 Immigració: Taula intercultural.
 Igualtat: Espai de dones.

Pla d’Acollida
La migració, la mobilitat és una condició inherent de les persones, que té unes conseqüències. El canvi demogràfic dels darrers anys, el moviment de població és una realitat a Catalunya i a casa nostra. Aquesta mobilitat facilita l’establiment de la població en municipis que presenten una millor qualitat de vida, serveis educatius i sanitaris, un entorn proper a una capital, feina, transport públic, comunicacions... i Celrà gaudeix de tots aquests requisits i la converteixen en una població molt valorada.

L’acolliment de les persones nouvingudes es centra tan en les que provenen del territori català, com en les que ho fan d’indrets més llunyans: immigrada centreeuropea, sudamericana o del continent Africà. Donarem respostes confeccionant un Pla d’Acollida on facilitarem la integració de les famílies que vinguin a viure al nostre poble, potenciarem l’autonomia personal, fomentarem la cohesió social i la inserció dels col.lectius d’immigrats.

· Seguirem donant recepció i acollida a totes les famílies nouvingudes.
· Procurarem que s’integrin a les associacions existents.
· Intentarem impulsar el voluntariat que faciliti a les famílies el coneixement d’aquells aspectes socials característics de Celrà, i els guiï en els primers mesos entre nosaltres. Si s’escau es disposarà de mediadors/es per aquest servei.
· Volem crear uns espais per a la relació i l’intercanvi, per a la integració i la cohesió social, la Taula Intercultural, com a òrgan de participació i treball per a les famílies de diferents cultures.

Civisme, Mediació Comunitària

Cada cop és més evident que la ciutadania vol participar en la presa de decisions que afecten la vida comunitària. Una manera d’incrementar el protagonisme de la societat civil és afavorint la mediació comunitària, és a dir, possibilitant els recursos necessaris per tal que els ciutadans i les ciutadanes disposin d’espais on resoldre democràticament i participativament les diferències que, lògicament, sorgeixen en el context de la convivència al poble.

La mediació i la resolució de conflictes en l’àmbit comunitari vol introduir enfocaments alternatius i visions positives en les relacions entre cultures, col.lectius, veïns i ,també, entre generacions, així com entre la ciutadania i l’administració. La mediació comunitària esdevé d’aquesta manera una eina de prevenció i de canvi que afavoreix la democràcia participativa.

· Desenvoluparem una estratègia de mediació comunitària per resoldre conflictes particulars, en coordinació amb el jutjat de Pau.
· Fomentarem la convivència i el civisme. A mesura que la societat es fa més complexa i hi manca el civisme, poden sorgir conflictes que poden fer minvar la qualitat de vida que tenim. La poca responsabilitat d’alguns propietaris d’animals de companyia, el soroll nocturn en espais públics poc adequats, les bretolades en el mobiliari urbà, els cotxes mal aparcats, són exemples de conflictes que poden deteriorar la convivència i la cohesió en els espais comunitaris del municipi. Cal trobar solucions, per a cada cas, a aquests “conflictes”, basades en el diàleg i l’assumpció dels drets i deures dels ciutadans i ciutadanes i de l’Ajuntament.
· Promocionarem un servei municipal basat en la cultura de la mediació i de la gestió de conflictes per afavorir la participació ciutadana de manera pacífica, igualitària i democràtica, per així crear un entorn de convivència, basat en el respecte i la justícia.

Pla municipal per l’igualtat

La igualtat entre dones i homes és un principi fonamental declarat a nivell mundial, fruit d’un recorregut històric, tan de reivindicacions com legislatiu, que han fet avançar en el reconeixement i els drets de les dones. Les diferents institucions públiques han tingut un paper primordial per assentar les bases legals de reconeixements de drets, les línies estratègiques i polítiques orientades a superar tot tipus de discriminació per raó de gènere. Nosaltres ho creiem i volem seguir avançant.

Elaborarem el Pla Municipal per a la Igualtat de gènere que ens ha de permetre implementar les estratègies i les mesures locals per diluir les diferències i fomentar la igualtat entre homes i dones.
· Procurarem educar, coordinar i articular accions per prevenir i corregir situacions de desigualtat que dificulten l’avenç en la igualtat real.
· Col.laborarem amb les empreses del municipi perquè puguin desenvolupar actuacions que facilitin la conciliació familiar, personal i laboral.
· Inclourem la perspectiva de gènere en el municipi, aprofundint en el treball transversal i les accions positives que fomentin la igualtat.
· Promourem la coeducació, la formació i la producció cultural de les dones, per avançar en la construcció d’una cultura per a un nou contracte social .
· Crearem l’espai de trobada, formació, recerca, suport, difusió i participació per impulsar polítiques d’igualtat i estratègies per tal de facilitar l’avenç social de la igualtat entre gèneres, mitjançant la cooperació entre dones i altres col.lectius.
· Promourem la creació d’un Punt d’Informació i Atenció a les Dones (PIAD) com a servei de proximitat que ofereix informació, formació i assessorament en tots aquells temes d’interès per a les dones i, en especial, sobre la violència de gènere.
Foment de l’Associacionisme

· Continuarem impulsant i afavorint el treball de les associacions i entitats del poble en la seva tasca, a través dels convenis de col.laboració per activitat.
· Seguirem mantenint una relació continuada amb les associacions veïnals del municipi, com a col.laboradors en el seguiment i manteniment dels serveis públics en el seu àmbit.

Solidaritat i cooperació amb el tercer món
Sensibles als greus problemes originats per les desigualtats entre els països d’arreu del món, solidaris/es amb la dramàtica situació dels països empobrits que representa un menyspreu a la dignitat, als drets de les persones i una amenaça a la pau i conseqüents amb l’exemple de la ciutadania volem:

· Continuarem aportant l’assignació del 0’7% dels recursos propis ordinaris del pressupost municipal a la cooperació per al desenvolupament dels països pobres.
· Establirem mecanismes que afavoreixin la participació, la transparència i la qualitat de les aportacions municipals a la cooperació per al desenvolupament.
· Continuarem participant en els projectes impulsats pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, sobretot els dedicats a l’educació per al desenvolupament.
· Fomentarem projectes de cooperació amb pobles representatius de les ètnies presents entre la gent immigrada resident al municipi.
· Continuarem recolzant les campanyes a favor del comerç just, la solidaritat amb el poble sahrauí, i altres de cooperació i solidaritat de les associacions i entitats del municipi.
. Fomentarem la coherència de la política local de cooperació al desenvolupament, i ens comprometem a treballar per a la millora permanent de la qualitat i l’eficàcia de les polítiques de solidaritat i cooperació. Crearem mecanismes d’avaluació i control de l’acompliment dels compromisos adquirits, de la correcta actuació dels projectes i que els resultats beneficiïn socialment a la població receptora. D’altra banda, no podem obviar el fenomen del canvi climàtic, no només des de la perspectiva del Nord, sinó també sobre l’impacte en els pobles del Sud, més vulnerables. Hem de contribuir a la conscienciació ciutadana i promoure iniciatives, en la mesura de les nostres possibilitats, que en redueixin els seus efectes.