dijous, 11 de maig del 2006

medi ambient


ÀREA DE MEDI AMBIENT I PATRIMONI

Els boscos de les Gavarres i la riba del riu Ter són els principals espais naturals en els quals els celranencs i celranenques desenvolupem la nostra vida al poble. Això és degut a que aquests ocupen més de la meitat del terme municipal i, per això, tenim el deure de conservar-los i millorar-los per tal de poder fer que les futures generacions en puguin continuar gaudint com ho fem en l’actualitat.

A més de tenir cura del nostre singular entorn natural, hem de seguir amb la millora de l’entorn urbà i el patrimoni cultural tot propugnant hàbits que afavoreixin el respecte al medi ambient.

Conservació de l’entorn natural

· Recolzarem les iniciatives dels propietaris forestals del municipi per a millorar la gestió onjunta de les seves propietats.
· Continuarem col.laborant amb l’Associació de Defensa Forestal de Sant Martí Vell, Juià i Celrà, especialment en l’arranjament i conservació dels camins de bosc.
· Instarem a la publicació d’un llibre sobre els valors naturals del municipi.
· Combatrem, conjuntament amb el Departament de Medi Ambient i el Consorci de les Gavarres, la flora al.lòctona i invasiva en els espais naturals.
· Preservarem la riera de Palagret com a corredor biològic que fa les funcions de connector entre les Gavarres i el riu Ter, i corona la zona est del nucli urbà.
· Vetllarem perquè l’execució de la variant de la carretera C-66 es faci amb el degut respecte a l’entorn natural.


Sostenibilitat i eficiència en els recursos
· Generarem l’energia consumida per l’enllumenat públic amb plaques fotovoltaiques instal.lades en zones d’equipaments municipals.
· Consolidarem una xarxa de carrils bici entre Celrà i els municipis de l’entorn.
· Estendrem a totes les àrees de l’Ajuntament els criteris de compra de material que respectin els principis de sostenibilitat.
· Després d’uns mesos d’aplicació del decret pel qual es regula l’adopció de criteris mediambientals i d’ecoeficiència en els edificis, estudiarem la possibilitat d’exigir millores en els edificis respecte als espais comunitaris i l’eficiència energètica.
· Fomentarem la implantació de la producció domèstica d’energies alternatives al municipi. Instal.larem plaques fotovoltaiques a la coberta de la nova escola bressol municipal i a altres edificis públics.
· Estudiarem la viabilitat de l’aprofitament de residus forestals com a recurs energètic per a la generació de calefacció i d’aigua calenta en el pavelló esportiu.

Foment de l’educació ambiental
· Facilitarem el lloguer de terreny en la zona de regadiu per a l’establiment d’horts a les persones que estiguin disposades a produir els seus propis aliments a l’horta.
· Seguirem col.laborant amb els centres educatius del municipi, en les activitats d’educació ambiental, especialment en els projectes d’Escola Verda.
· Continuarem amb les campanyes de prevenció de residus domèstics, d’estalvi d’aigua, de consum responsable i de millora de l’eficiència energètica a les llars.
· Continuarem amb la confecció de nous itineraris pel patrimoni natural i cultural del municipi: Castell de Sant Miquel, Rafart, Santuari dels Àngels, La Torre d’Esvern, la riera de Palagret, els Sants...
· Fomentarem l’ús de la bicicleta per a la mobilitat dins el municipi.
· Recolzarem iniciatives de sensibilització i actuacions dirigides a reduir, reciclar i reutilitzar.

Preservació del nostre patrimoni cultural
· Encarregarem i executarem el projecte d’ordenació de l’entorn de la Torre d’Esvern, tenint en compte la diversitat de conreus agrícoles que han caracteritzat fins fa pocs anys el paisatge.
· Després dels estudis de l’Institut del Patrimoni Cultural de la UdG, és el moment de la consolidació i rehabilitació de l’edifici de la Torre d’Esvern, seguint els criteris de posar en valor els seus aspectes arquitectònics i monumentals.
· Després de cinc campanyes anuals, continuarem els treballs arqueològics al castell de Palagret fins a la descoberta de tot el jaciment i, posteriorment, executarem el projecte de consolidació i d’interpretació del castell, per fer-lo visitable.
· Iniciarem la prospecció arqueològica al petit castell de Barbavella.
· Posarem plaques amb el nom de les cases al nucli antic i a les masies disseminades pel municipi, per facilitar-ne el seu ús i coneixement.
· Després de les actuacions a les fonts d’en Busé i del Borni, continuarem amb l’arranjament de les diverses fonts del municipi, i altres elements d’interès.