dijous, 11 de maig del 2006

social

ÀREA D’ACCIÓ SOCIAL i QUALITAT DE VIDA

L’ENTESA PER CELRÀ proposa crear un poble digne, cohesionat i sostenible on les persones puguin viure i treballar ara, i en el futur. Uns espais òptims per a la relació i l’intercanvi de coneixements entre els veïns i les veïnes, per a la participació ciutadana en els afers públics, per a la integració i la cohesió social, i per a la construcció de xarxes de seguretat i solidaritat que evitin la desprotecció o l’exclusió.

Volem seguir proporcionant els mitjans necessaris per a contribuir a la construcció d’una societat més inclusiva i cohesionada, per una societat plural i no per una pluralitat de societats. Ens adrecem a tothom per tal de fer efectiva la justícia social i promoure el benestar de tota la població, garantint la seva qualitat de vida i l’accés als serveis socials. Volem seguir oferint i millorant el servei, atenent les demandes i les necessitats socials de tota la població.

Informació, suport i orientació a totes les persones

Continuarem donant una atenció individualitzada o a nivell familiar a totes les persones que ho necessitin, ajudant-les a solucionar els problemes amb els recursos al seu abast i treballant amb elles per aplicar pautes de millora de la situació.
· Seguirem millorant els serveis d’atenció primaria existents al municipi.
· Tramitarem i farem seguiment dels compromisos que poden requerir ajuts públics.
· Incrementarem els esforços per millorar la prevenció i detecció de situacions de risc social per motius d’edat, gènere o procedència.
· Donarem suport i atenció a les persones amb discapacitats físiques, psíquiques, sensorials, amb malaltia mental i als malalts crònics.
· Continuarem treballant per suprimir les barreres arquitectòniques per a millorar la mobilitat de tothom.


Atenció a la gent gran

A través de l’Oficina d’Atenció a les Persones Grans creada dins el marc del Pla d’Atenció Integral, reforçarem i ampliarem els serveis que existeixen actualment i estendrem els seus efectes a les diferents particularitats i característiques d’aquest col.lectiu i a la seva família. Creiem en un nou model d’envelliment actiu i participatiu.

Crearem el Centre de Serveis per a la gent gran obert a l’entorn. Aquest serà un espai concenbut com a centre de dia i casal de la gent gran, amb els serveis necessaris per a potenciar l’autonomia d’aquest col.lectiu.

· Seguirem coordinant els diferents serveis socials del municipi per tal de donar major qualitat de servei i eficiència i, si s’escau, crear i dissenyar programes d’intervenció individualitzada.
· Potenciarem activitats dinamitzadores que englobin diferents perspectives (preventives
i terapèutiques) de caràcter lúdic i formatiu, relacionades amb l’expressió artística, l’activitat física, les noves tecnologies, i organitzarem conferències, tallers i sortides.
· Fomentarem la creació d’una xarxa de casals que possibiliti la comunicació, l’intercanvi d’activitats i la relació entre diferents casals del territori.
· Aproparem el Pla a les escoles potenciant la pedagogia gerontològica i les relacions generacionals.
· Estendrem el servei de teleassistència, que garanteixi la seguretat i doni tranquil.litat i companyia a les persones majors de 65 anys que es trobin en situació de fragilitat.
· Consolidarem el Consell Municipal de la Gent Gran com a espai de participació, d’intercanvi d’informació i fer propostes de millora o necessitat entre els ciutadans i les ciutadanes que el formen.


Suport a l’àmbit familiar

. Confeccionarem el Pla d’acció local per atendre les necessitats específiques de les famílies, en especial de les nombroses, i es coordinaran les actuacions amb la resta d’àrees i serveis de l’administració local.
· Continuarem i ampliarem l’oferta de l’actual Centre Obert, prioritzant les activitats de caràcter lúdic i socioeducatiu que impulsin l’educació en valors, per a nenes i nens (de 6 a 13 anys) derivats dels serveis socials d’atenció primària de l’Ajuntament, en horari extraescolar.
· Continuarem concedint i ampliant l’oferta de beques i ajuts a nens i nenes en edat escolar de les famílies amb menys recursos econòmics.
· Consolidarem el CRAMP ( Centre de Recursos per a Mares i Pares) com a servei municipal per a famílies que necessitin un/a professional i que requereixin una orientació individual en la relació amb els fills i filles.
· Desenvoluparem accions de mediació escolar i familiar per a la resolució de conflictes amb infants i adolescents.

· Mantindrem el Servei d’Atenció Domiciliària Municipal (SAD) de persones en situació de dependència per urgències, respir del familiar i preventiu.

Projectes d’innovació social

Desenvoluparem, en funció de les necessitats, les accions i actuacions per tal de garantir la cohesió social, afavorir la igualtat d’oportunitats i el desenvolupament dels drets de totes les persones que viuen al nostre poble.

· Promourem l’educació i la formació com a element essencial per a la inserció social.
· Seguirem programant les classes d’alfabetització i de català com un instrument més d’integració de les persones nouvingudes i d’aquelles que ho necessitin.
· Potenciarem les tecnologies com una eina per a la participació, formació i inserció social i laboral dels col.lectius que tenen dificultat l’accés a aquestes.
· Sensibilitzarem la població de la diversitat de cultures en el municipi i crearem espais per fomentar-ne la relació.
· Desenvoluparem polítiques de gènere.

· Impulsarem la creació de l’associació del voluntariat social municipal, per tal de potenciar l’intercanvi de serveis entre les persones (parelles lingüístiques, acompanyament de la gent gran, banc del temps, etc).
· Crearem la plaça de Taxi per a discapacitats i s’establirà un conveni de disponibilitat cap al municipi.


Promoció de la salut

Volem promoure, protegir i millorar la salut de la ciutadania dins les competències de l’administració local.

· Seguirem mantenint la cooperació entre el CAP i l’Ajuntament, especialment les iniciatives amb els centres educatius i els serveis socials.
· Promourem hàbits saludables en l’alimentació atenent la diversitat de cada segment de la població.
· Continuarem promovent l’educació en la salut: els efectes beneficiosos de l’activitat física en qualsevol edat, la prevenció de drogues, l’educació sexual i altres aspectes que ajudin a millorar la nostra salut.
· Ampliarem l’oferta amb aquelles activitats que es requereixen en determinades edats o etapes de la vida.
· Incentivarem la creació d’espais sense fum en les empreses i establiments comercials.