dijous, 11 de maig del 2006

educació

ÀREA D’EDUCACIÓ

A Celrà, es pot realitzar tot l’ensenyament no universitari en el municipi. Aquest és un privilegi que pocs pobles del tamany del nostre tenen i ens ha de permetre encarar el futur amb optimisme.
L’educació en un món complex i divers ha de ser integral per abastar tots els aspectes de la persona, continuat en el temps, arrelat al territori, cohesionador per promoure la integració social, inclusiu i exigeix la corresponsabilització de tots els agents educatius. Invertir en educació és invertir en el futur.

Escola Bressol Municipal
Volem mantenir el nivell de recursos que té l’actual escola bressol per aconseguir ser una escola capdavantera en la formació i estimulació dels nens i nenes fins als 3 anys. Construirem una nova escola bressol a la cruïlla Canigó – Les Bòbiles entrarà en funcionament el curs 2008-09. Les dues escoles bressol compartiran el mateix projecte educatiu.

· Potenciarem la formació de l’equip educatiu amb cursos, xerrades i taules de treball, seguint les pautes de professionals reconeguts amb l’objectiu que els educadors/es les puguin aplicar de manera eficaç en el treball diari amb els infants.
· Introduirem la música amb el mètode Willems, dirigida per professionals del sector i amb l’objectiu d’estimular les facultats innates, físic-sensorials, intuïtives, afectives i mentals dels infants.
· Donarem suport a l’equip docent i a l´AMPA en el projecte menjar saludable. La primera acció que es portarà a terme en aquest projecte és la construcció d’ una cuina a la nova escola bressol, on es cuinaran els àpats dels infants d’aquesta escola i de l’escola bressol Trapelles.
· Crearem una xarxa de “mainaderes” professionals, formant a ciutadans/es del nostre municipi, per poder cuidar a casa seva infants de 4 mesos a 1 any i proporcionar-los així un entorn més familiar, amb l’objectiu de conciliar la vida professional i familiar. El treball de les mainaderes estarà supervisat i dirigit per l’equip directiu de l’escola bressol municipal.

Centres Educatius d’Infantil i Primària (CEIP): l’Aulet i les Falgueres.
Continuarem donant suport, en funció de les competències municipals, en els diferents projectes que les escoles portin a terme.
· Continuarem amb la tasca de manteniment i millora de l’edifici, les instal.lacions i el pati del CEIP l’Aulet, amb convenis de col.laboració amb el Departament d’Educació.
· Vetllarem per la correcta construcció del nou edifici del CEIP les Falgueres al carrer Països Catalans.
· Vetllarem per la realització d’un entorn de joc agradable i funcional del CEIP Les Falgueres, conjuntament amb l’equip educatiu i l’AMPA.
· Continuarem impulsant els projectes de les escoles que tinguin una repercussió més enllà del propi centre, en especial d’Escola Verda, projectes Commenius, etc.
· Donarem suport als equips docents i a les AMPES pel projecte menjar saludable.
· Facilitarem l’adaptació dels infants que s’incorporin a P3 en els diferents espais dels centres, on començaran el proper curs escolar.

Institut d’Educació Secundaria (IES).

Continuarem donant suport als diferents projectes que es realitzin des de l´IES i col.laborant en els crèdits variables que s’ofereixin des de diferents àrees de l’Ajuntament.

·
Continuarem col.laborant per satisfer les diferents necessitats d’espais o recursos del nostre municipi que demandin des de l’IES.
· Impulsarem conjuntament el projecte Educació a l’Empresa per tal de facilitar als nois i noies que vulguin i estiguin acabant l’escolarització obligatòria la seva adaptació al món laboral.
· Proposarem donar més transcendència als millors treballs de recerca que es realitzin a
l’IES a través de la seva publicació i difusió.


Educació No Formal
Continuarem col.laborant amb l’esplai de Celrà, oferint els espais adients i el suport necessari per dur a terme les activitats de lleure i educatives en el nostre municipi.
· Escola de Música: procurarem que l’escola de música del Consell Comarcal tingui una línia pedagògica més adaptada a l’alumnat d’avui, al mateix temps que incentivarem més activitats obertes i vinculades al poble. També, obrirem una nova línia de treball amb l’objectiu de crear sensibilització envers la música amb el mètode Willems a partir dels 3 anys.
· Escola d’Art: continuarem amb les disciplines artístiques que actualment s’imparteixen i millorarem els espais de treball.
· Escola Municipal de Dansa: seguirem impulsant les iniciatives que han fet de la dansa un tret identificador del municipi. Treballarem pel reconeixement de l’escola per part del Departament d’Educació.
· Impulsarem l’organització dels casals d’estiu temàtics (artístic, esportiu,...) adreçats a nois i noies de 8 a 16 anys, en els mesos d’estiu.
· Intensificarem els aspectes de formació d’adults, conjuntament amb altres àrees de l’Ajuntament i administracions, per a la millora continuada de les persones. En especial de llengua catalana i altres idiomes, la preparació per a l’obtenció del Graduat d’Educació Secundària (GES) i altres formacions professionals.

Pla Educatiu d’Entorn (PEE)
És un instrument que ens ha de permetre el treball en xarxa entre els diferents agents educatius dels municipis de la llera del Ter per donar una resposta integrada i comunitària a les necessitats educatives dels membres més joves de la nostra societat, coordinant i dinamitzant l’acció educativa en els diferents àmbits de la vida dels infants i dels joves. S’adreça amb una especial sensibilitat als sectors socials més desfavorits fora de l’horari escolar.

· Després de la seva aprovació a inicis d’any, volem consolidar i impulsar el Pla Educatiu d’Entorn perquè l’educació esdevingui una eina de cohesió social i doni resposta educativa a les múltiples necessitats dels nois i noies menors de 18 anys dels pobles de la llera del Ter.

Oficina Municipal d’Escolarització
És un servei d’informació i gestió de l’escolarització en els centres d’Educació Infantil i Primària del municipi, que va introduir-se en el curs 2006-07, i que es realitza en coordinació amb el Departament d’Educació i les direccions dels centres educatius.

· Continuarem coordinant les preinscripcions i matriculacions dels CEIPs per tal d’assegurar al màxim l’equilibri social de l’alumnat.
· Seguirem participant en la comissió de preinscripcions dels CEIPs.

Celrà municipi educador
· Impulsarem que el Consell Escolar Municipal sigui el marc que permeti la relació i el treball en xarxa entre els diferents centres educatius del municipi, que ens ha de permetre potenciar les activitats de poble educador.
· Col.laborarem amb les associacions de pares i mares dels diferents centres educatius, per coordinar i organitzar conferències, col.loquis i fòrums específics, per orientar els pares i mares, segons les necessitats que es creguin més convenients.
· Volem participar en la xarxa de pobles i ciutats educadores per facilitar l’intercanvi d’experiències i coneixements amb altres municipis que hagin fet de l’educació una prioritat municipal.