dijous, 11 de maig del 2006

urbanisme

ÀREA D’ORDENACIÓ DEL TERRITORI I URBANISME

L’ordenació del territori urbà és un dels fonaments de la cohesió social i la qualitat de vida de les persones. Per això, cal desenvolupar un urbanisme racional que respongui a les demandes socials, econòmiques i mediambientals, impulsant un model territorial sostenible i equilibrat. D’acord amb aquestes premisses, en els darrers anys s’ha instat a l’acabament de les obres d’urbanització dels subsectors industrial I i residencial del polígon, i s’ha tramitat la modificació del subsector II industrial de Palagret, que ja té l’aprovació per part de la Comissió d’Urbanisme de Girona.

A més, s’ha aconseguit, seguint amb les necessitats de la xarxa viària catalana i estatal, dur pel bon camí l’altre gran problema estructural del nostre municipi: la variant de la carretera de Palamós, sense una excessiva afecció al territori municipal. La variant ens permetrà repensar l’actual carretera per transformar-la en carrer, disminuir dràsticament el trànsit de vehicles i adaptar-la a les persones.

Tot i això, ens resten coses per fer per tal de seguir ordenant i millorant urbanísticament el nostre poble. Així, els criteris de sostenibilitat en les edificacions, la comunicació entre les dues bandes de la línia del ferrocarril, l’aprovació del catàleg del patrimoni arquitectònic i la rehabilitació de nous equipaments públics, són alguns dels principals eixos d’actuació.

Comunicacions

· Obrirem el Pont d’en Palahí (sota la via del tren) per comunicar el carrer de Palamós amb el carrer Germans Sàbat.
· Planificarem i consolidarem la xarxa de carrils bici entre els diferents pobles de l’entorn (Juià, Bordils, Medinyà i Girona).
· Ampliarem les voreres del pont de Palagret per a peatons i bicicletes.
· Urbanitzarem el carrer Cabanya en el tram del carrer Areny fins a Aumet.
· Reordenarem el trànsit de vehicles a motor en alguns carrers d’amplada inferior a 8 metres.
· Definirem la xarxa d’itineraris escolars com a vies de circulació preferent i segura que permetin als nens i nenes anar al seu centre educatiu amb seguretat.
· Prendrem mesures per fer respectar els carrils bici, i en continuarem construint en els principals eixos viaris del poble.
· Preservarem l’anella verda a l’entorn de la zona urbana formada per les Gavarres, el riu Ter i la riera Palagret.

· Treballarem perquè es mantingui el soterrament de la via del tren a Celrà dins el Pla Director Urbanístic de l’Àrea de Girona. Això permetrà a llarg termini suprimir la barrera que suposa la via del tren i facilitarà la continuació dels carrers transversals.

Habitatge

· Continuarem amb la construcció d’Habitatges de Protecció Oficial (HPO), tal com s’ha realitzat fins ara, donant continuïtat a l’edifici ja construït. En aquesta nova promoció destinarem una part dels habitatges a lloguer per a joves.
· Estudiarem la possibilitat de destinar habitatges en règim de cessió d’ús destinats a habitatges tutelats per a gent gran o lloguer per a col.lectius més desfavorits.
· Incentivarem i recolzarem les remodelacions de cases i edificis que tinguin una antiguitat superior als 50 anys, especialment els situats en el nucli antic, a la carretera de Palamós i a la Cabanya.
· Millorarem i adaptarem a la realitat del municipi la normativa de construcció d’habitatges sostenibles.
· Facilitarem la supressió de les barreres arquitectòniques tan en edificis comunitaris privats, com en públics, a través de convenis amb l’INSERSO.
· Requerirem que en els nous edificis plurifamiliars sigui obligatòria la construcció de trasters vinculats a l’habitatge, la definició d’espais comunitaris per a la gestió de residus de l’edifici i dues places d’aparcament de cotxes per vivenda.


Actuacions urbanístiques

· Repensarem l’actual definició urbanística vigent a la carretera de Palamós per adequar-la a carrer urbà, remodelant les voreres, substituint les actuals pilones per arbres i construint una
nova rotonda a la cruïlla del carrer Germans Sàbat.
· Continuarem amb la supressió de les barreres arquitectòniques a les voreres i amb el soterrament de les línies elèctriques i telefòniques en la zona urbana.
· Facilitarem la rehabilitació de les façanes del nucli antic, seguint les directrius del Pla Especial aprovat l’any passat.
· Millorarem el traçat dels torrents i rieres en la zona urbana, especialment el del torrent d’Orriols.
· Aprovarem el catàleg del patrimoni arquitectònic local, que actualment està en fase de redacció.
· Dignificarem l’entrada al municipi des de la ciutat de Girona.


Equipaments públics

Després de dotze anys de refermança dels diferents equipaments que formen “La Fàbrica Pagans”, amb la consolidació de la teulada de la nau grossa que es portarà a terme aquest estiu, és consolidarà aquest equipament pel futur; igualment que l’edifici de l’Ateneu que suposarà un salt endavant en els equipaments culturals del municipi. Però, cal plantejar-se nous objectius:

· Rehabilitarem la Torre d’Esvern per a destinar-la a usos públics i ciutadans i vinculats a projectes de repercussió supramunicipal.
· Adequarem l’edifici de Can Ponac per a convertir-lo en un centre de serveis per a la gent gran, que inclogui les funcions de casal de la gent gran i de centre de dia.
· Adaptarem la planta baixa de la rectoria, per a destinar-la als projectes creatius de la gent jove de la nostra població.